SO LONG, MY SON

DONDERDAG  17 OKTOBER 2019

Voor sommigen al de mooiste film van het jaar . Vanwaar deze uitspraak ?

‘We wachten om oud te worden’.Deze zin vat kort het bittere besef van Yaoyun en zijn vrouw Liyun over hun leven samen. Ze waren ooit een gelukkig gezin – totdat hun zoon verdronk door te spelen bij een reservoir. En dus verlaten Yaoyun en Liyun hun huis en duiken de grote stad in, hoewel niemand hen daar kent en ze het lokale dialect niet eens kunnen begrijpen.

Hun geadopteerde zoon Liu Xing biedt hen ook niet de levensvreugde waarop ze hadden gehoopt. Zijn ‘vreemde’ ouders afwijzend, verdwijnt hij op een dag helemaal.

Het echtpaar wordt herhaaldelijk verstrikt in hun herinneringen. Uiteindelijk besluiten ze terug te keren naar de site van hun verloren hoop.

In deze familiesaga over drie decennia van de Chinese geschiedenis gaan privé en politiek samen en wordt het individu verstrikt in de versnelling van een samenleving die voortdurend verandert.

Deels melodrama, deels kritiek van deze tijd, neemt deze film ons mee van de onrust in het land in de jaren 1980 na de Culturele Revolutie naar het welvarende turbo-kapitalisme van vandaag.

Verteld in meeslepende taferelen, maakt dit epos de diepe littekens zichtbaar die onder het oppervlak van een ogenschijnlijk ononderbroken succesverhaal liggen.

Regie: Wang Xiaoshuai
Scenario: Wang Xiaoshuai
Vertolkingen: Wang Jinchun (Vader Yaoyun)  – Yong Mei (Moeder Liyun)

China                        ;                         2019                         ;                         180’

trailer:

 

Dit bericht werd geplaatst in Club Info, Film Nieuws. Bookmark de permalink .