PARASITE

DONDERDAG  7 NOVEMBER 2019

Koreaans cineast Bong Joon-Ho ensceneert met een precies gevoel voor setting een spannend en tegelijkertijd komisch treffen tussen de boven- en onderlaag van de Koreaanse samenleving.

Een gezin dat een kelderwoning betrekt en aan de kost komt met het vouwen van pizzadozen aan een hongerloon, infiltreert stap voor stap de villa van een rijke familie, respectievelijk door bijles te geven als een soort tutor, door tekenles te geven en de vader wordt zelfs chauffeur des huizes.

Zo krijgen ze stap voor stap een voet binnen in het luxeleventje. Als ze de huismeid nu ook nog zouden kunnen uitschakelen, dan kan ook de moeder op haar beurt er aan de slag.

Wie niet rijk is moet slim zijn, dat is duidelijk hun motto. We kunnen er als kijker allleen maar plezier aan beleven als we zien hoe de vier infiltranten optreden als een soort acteurs in hun eigen geschreven toneelstuk.

Ze leren hun tekst zelfs op voorhand uit het hoofd om niet door de mand te vallen.

Het komische begin helt in de loop van de film over naar meer bitterheid met name wanneer het besef doordringt wat voor absurde inspanningen mensen zich moeten getroosten om een graantje mee te pikken van de welvaart om zich heen.

Kortom, met een zwierige stijl, een ware lust voor het oog en het oor, en een flinke dosis satire is de parabel ‘ Parasite ‘, die handelt over falen en succes, een ware filmische triomf, terecht bekroond door de jury in Cannes.

Regie: Bong Joon-Ho
Scenario: Bong Joon-Ho
Vertolkingen: Song Kang-ho ; Choi Woo shik Choi ; Park So-Dam
Fotografie: Hong Kyung-pyo

Zuid-Korea                       ;                         2019                         ;                         132’

trailer:

Dit bericht werd geplaatst in Club Info, Film Nieuws. Bookmark de permalink .