PORTRAIT DE LA JEUNE FILLE EN FEU

DONDERDAG  21 NOVEMBER 2019

De jonge schilderes Marianne reist naar het ruige Bretagne – een decor dat niet zou misstaan in één van de boeken van Emily Brontë  – snijdende wind en woeste branding die de onderdrukte emoties van de personages weerspiegelen – om jonkvrouw Héloïse, dochter van een Italiaanse gravin,  op het doek te vereeuwigen.

In haar vierde film gooit Céline Sciamma, een 41-jarige Franse regisseuse van Italiaanse origine,  het over een historische boeg. Ze vond haar inspiratie in de vergeten schilderessen van de tweede helft van de achttiende eeuw. Naast het regisseren van films schrijft ze ook scenario’s voor collega-regisseurs.

Het afgeleverde portet moet een Milanese edelman overtuigen om met de beeldschone Héloïse te trouwen; er bestond immers nog geen Tinder.

Er zit echter een serieus addertje onder het gras: Héloïse wil helemaal niet uitgehuwelijkt worden, en bijgevolg ook niet geschilderd worden. In opdracht van de gravin doet Marianne zich voor als gezelschapsdame, terwijl ze in het geheim aan het portret werkt.

Dit is het begin van een heimelijk en stiekem spel van observeren en vastleggen, want wat blijkt: dit schilderen is geen eenrichtingsverkeer. Marianne kijkt naar Héloïse, maar Héloïse kijkt op haar beurt naar Marianne. Hun blikken vinden de weg naar mekaars ziel, en langzaam maar zeker begint er iets te smeulen.

Zo evolueert ‘Portrait de la jeune fille en feu‘ tot een diep ontroerend liefdesverhaal dat uitdrukking geeft aan één van de pijnlijkste aandoeningen waaraan een mens kan lijden: de hunkering naar die éne, die we niet mogen aanraken.

Regie: Céline Sciamma
Scenario: Céline Sciamma
Vertolkingen: Adèle Haenel ; Noémie Merlant ; Luàna Bajrami ; Valeria Golino
Fotografie:

Muziek:

Claire Mathon

Jean-Baptiste de Laubier & Arthur Simonini

Frankrijk                     ;                       2019                ;                       119 minuten

trailer:

Dit bericht werd geplaatst in Club Info, Film Nieuws. Bookmark de permalink .