LES MISERABLES

DONDERDAG  5 DECEMBER 2019

‘De volgende Franse Revolutie zal vanuit ‘les banlieues’ komen.‘

Deze straffe uitspraak stond bovenaan een recensie van ‘Les Misérables‘, de debuutfilm van de Frans-Malinese regisseur Ladj Ly. Het is zeker geen verfilming van het iconische werk van Victor Hugo uit 1862. De link met de roman is dat zowel film als boek de focus leggen op de verschoppelingen. In de film van Ly gaat het over de verschoppelingen in het hedendaagse Frankrijk, namelijk de inwoners en de agenten van de Parijse banlieue Montfermeil.

De film doet sterk denken aan ‘La Haine‘ die in 1995 insloeg als een bom en het opmerkelijke is dat er in die 25 jaar blijkbaar niets veranderd is voor de jeugd in de mistroostige blokken. In ‘La Haine‘ volgde de camera een trio jonge gasten; in ‘Les Misérables‘ is dat in de eerste plaats een trio agenten.

Wat zegt Ly zelf over zijn film ? “Sommige mensen kunnen niet geloven dat mijn film op echte feiten is gebaseerd. Ik wil echter alleen maar realistische verhalen vertellen. Dat ik voordien vooral documentaires heb gemaakt – zoals ‘365 jours à Clichy-Montfermeil‘ over de rellen van 2005 – zal daar wel iets mee te maken hebben. Maar ook het feit dat ik ben opgegroeid in de voorstad waar de film zich afspeelt en daar de gekste dingen heb meegemaakt, zoals het stelen van een babyleeuw uit een zigeunercircus, spelen een cruciale rol. Lang voordat iedereen een smartphone had, liep ik al rond met mijn camera.    Ik ben ervan overtuigd dat dit moment in de geschiedenis – hoe onrustig het ook lijkt – eigenlijk stilte is voor de storm.”

En zo is de cirkel rond.

Regie: Ladj Ly
Scenario: Ladj Ly, Giordano Gederlini & Alexis Manenti
Vertolkingen: Alexis Manenti ; Djibril Zonga ; Issa Perica
Fotografie:

Muziek:

Julien Poupard

Pink Noise

Frankrijk                     ;                       2019                ;                       102 minuten

trailer:

 

Dit bericht werd geplaatst in Club Info, Film Nieuws. Bookmark de permalink .