J’ACCUSE

DONDERDAG 30 JANUARI 2020

Polanski richt in dit historisch dossierdrama de camera op de beruchte zaak Dreyfuss (en ook een klein beetje op zichzelf).
De Dreyfuss-affaire deed op het einde van de negentiende eeuw heel Frankrijk daveren op zijn grondvesten: in 1895 wordt de Joods-Franse legerkapitein Alfred Dreyfuss ‘ontmaskerd‘ als Duitse spion.

Enkele maanden later wordt hij wegens hoogverraad veroordeeld tot levenslange opsluiting op Devil’s Island, een gevangeniskolonie voor de kust van Frans-Guyana. Wanneer kolonel Georges Picquart de leiding krijgt over de geheime dienst, ontdekt hij echter dat Dreyfuss onschuldig is.

Die vaststelling verdeelt Frankrijk in twee kampen – enerzijds de nationalisten en monarchisten en anderzijds de republikeinen en socialisten – en leidt bijna tot een burgeroorlog.

De film is genoemd naar het geduchte pamflet van schrijver Emile Zola, die de verdediging van Dreyfuss op zich nam en een tirade tegen de Franse gezagsdragers in de krant publiceert en bijgevolg voor het gerecht moet verschijnen.

De zaak wordt vooral gevolgd vanuit het perspectief van Picquart, die wordt gedwongen om te kiezen tussen zijn ambitie carrière te maken binnen het leger en zijn knagende geweten, wanneer duidelijk wordt dat Dreyfuss alleen maar schuldig is aan het feit dat hij Jood is.

Het is opmerkelijk dat het antisemitisme in Frankrijk al leeft, lang voor er sprake was van nazi-Duitsland. Ook Picquart is er niet van vrij te pleiten, maar hij is wel een man die belang hecht aan waarden en koste wat het kost de waarheid wil achterhalen, op een zoektocht waarin hij weigert concessies te doen.

Regie: Roman Polanski
Scenario: Roman Polanski & Robert Harris
Fotografie: Pawel Edelman
Muziek: Alexandre Desplat
Vertolking: Jean Dujardin ; Louis Garrel ; Grégory Gadebois ; Emmanuelle Seigner

Frankrijk                     ;                     2019                    ;                       132 minuten

trailer:

Dit bericht werd geplaatst in Club Info, Film Nieuws. Bookmark de permalink .