ATLANTIQUE

DONDERDAG 13 FEBRUARI 2020

“Romeo & Juliet meets gotische romantiek, meets Afrikaanse fabel”, zo omschreef Humo deze film, en daar valt wel iets voor te zeggen …

Ada en Souleiman zijn een jong verliefd koppeltje, ook al is Ada, zonder mededogen, al uitgehuwelijkt aan een andere man, de welstellende Omar.
Wanneer het huwelijk er zit aan te komen, blijkt dat bouwvakker Souleiman en zijn collega’s hun loon niet krijgen uitbetaald van de rijke bouwmaatschappij. Ze beslissen, de wanhoop nabij, om de gevaarlijke oversteek naar Spanje te maken – een tot mislukken gedoemde odyssee.

Als de lichamen van een aantal van zijn vrienden op het strand aanspoelen, lijkt alles erop dat Souleiman de gevaarlijke overtocht niet heeft overleefd, of is hij dan toch nog verschenen in de luxevilla van Omar op de avond waarop diens bed op onverklaarbare wijze in de fik is gevlogen?

Dit maakt van Atlantique een bezwerende, sensitieve film, die de kijker betovert en hem meesleurt op onbekend terrein. Ondertussen jongleert regisseuse Diop met verschillende filmgenres alsof het niks is.
De film begint duidelijk als een romance, verandert dan naadloos in een politiefilm (remember, the burning bed) en wordt uiteindelijk een soort bovennatuurlijke zombiefilm waarin de geesten van overleden arbeiders de ‘achterblijvers‘ niet met rust laten en de doden hun achterstallige loon komen opeisen.

Besluit: je kan over de migratieproblematiek lijvige rapporten schrijven en met luide stem harde slogans produceren, maar je kan er ook een verbluffende film over maken, die je recht in het diepe zwart van de oceaan trekt. Of, zoals Matio Diop zelf zegt: “Ik kan niet meer naar de oceaan kijken zonder een massagraf te zien.“

Regie: Mati Diop
Scenario: Mati Diop & Olivier Demangel
Fotografie: Claire Mathon
Muziek: Fatima al Qadiri
Vertolking: Mame Bineta Sane ; Ibrahima Traoré ; Amadou Mbow

Frankrijk / België / Senegal                  ;                  2019                    ;           104 minuten

trailer:

Dit bericht werd geplaatst in Club Info, Film Nieuws, Uncategorized. Bookmark de permalink .