IL TRADITORE

DONDERDAG 20 FEBRUARI 2020

Sicilië, in de jaren tachtig. De Corleone-maffia van Totò Riina neemt het over van de oude garde, via een uitroeiingscampagne die op nog geen twee jaar tijd aan zo’n duizend mensen – maffiosi, maar ook politieagenten en onschuldige toeschouwers – het leven kost. ‘Mensen werden op straat neergeschoten, of naar geheime plaatsen gebracht om te worden gewurgd; hun lichamen werden in zuur opgelost, in beton gestort, in zee gesmeten, of in stukken gesneden en aan de varkens gevoerd’, schrijft John Dickie in Cosa Nostra – de geschiedenis van de Siciliaanse maffia.

Onder de slachtoffers van die moordpartij zijn twee zonen, een broer, een neef, een schoonbroer en een schoonzoon van Tommaso Buscetta, een maffioso met hoge connecties. Omdat Totò Riina zijn halve familie heeft laten uitmoorden, verbreekt Buscetta de voor maffiosi heilige eed van geheimhouding. Buscetta vertelt aan onderzoeksrechter Giovanni Falcone over de piramidale commandostructuur van de maffia. Hij legt de magistraat uit hoe maffiosi denken en hoe ze met elkaar in codetaal communiceren. Kortom, Buscetta overhandigt Falcone de sleutel om de maffia te begrijpen, en ook te bestrijden.

Weer een film over de maffia hoor ik jullie zeggen. Jawel maar wel een van een verrader. Het is het ware verhaal van de spijtoptant Tommaso Buscetta. Haarfijn legt hij, toch wel een complex heerschap , de hiërarchische structuur en de werkwijze uit van de Cosa Nostra (Onze Zaak), want “De maffia, dat is een uitvindsel van de pers”.

Als vrij trouw gereconstrueerde misdaadfilm serveert IL TRADITORE humane, intimistische en boeiende verhaalstof, in zijn historische en politieke context gesitueerd, zeer juist en gevat gedefinieerd door Bellocchio, de laatste van de grote Italiaanse regisseurs.

Regie: Marco Bellocchio
Scenario: Ludovica Rampoldi, Valia Santella & Francesco Poccolo
Fotografie: Vladan Radovic
Muziek: Nicola Piovani
Vertolking: Pierfrancesco Favino (Buscetta), Fausto Russo Alesi (Falcone)

Italië                           ;                       2019                            ;                       135 Minuten

trailer:

Dit bericht werd geplaatst in Club Info, Film Nieuws. Bookmark de permalink .