SHIRLEY

DONDERDAG 15 oktober 2020

Shirley Jackson ( 1916 – 1965 ) is een beroemd Amerikaans auteur.

Ze schreef kortverhalen en romans die zich vooral situeerden in het griezelgenre. Ze werd bekend met haar kortverhaal ‘The Lottery‘ dat in 1948 verscheen in ‘The New Yorker‘ en een stroom van reacties van diverse aard losweekte. Haar bekendste roman ‘The Haunting of Hill House‘ dateert van 1959 en werd tweemaal verfilmd. Ze was getrouwd met de literatuurcriticus Stanley Edgar Hyman.

Waarover gaat de film? Shirley, een intelligente maar getormenteerde vrouw, die worstelt met de etiquette en de banaliteit van haar burgerlijke omgeving, staat op het punt om haar magnum opus te schrijven als een jong koppel bij  haar en haar man komt inwonen. Zonder het te weten verstoren ze haar routine, vergroten ze de spanning die tussen Shirley en haar echtgenoot – die huwelijkstrouw niet erg hoog in het vaandel voerde – al duidelijk aanwezig was, en belanden ze in het middelpunt van een drama dat haar volgende boek zal inspireren.

‘Shirley‘ is dus een soort huis clos over aantrekken en afstoten dat zich grotendeels in hetzelfde huis afspeelt.

Doet dat geen belletje rinkelen ?

Inderdaad: ‘Who’s Afraid of Virginia Woolf‘ is nooit veraf.  In deze klassieker zijn Liz Taylor en Richard Burton twee opvliegende echtelieden die elkaar voortdurend in de haren vliegen en  verbaal vernederen, al dan niet voor de fun.

‘Shirley‘ is een verbeeldingrijke, frisse, onvoorspelbare, vermakelijke film, die zich gaandeweg ontwikkelt tot een smeulende vulkaan, daarbij geholpen door een voortreffelijk acterende cast, met Elisabeth Moss in een glansrol.

Regie               : Josephine Decker

Scenario         : Sarah Gubbins naar Susan Scarf Merrell

Fotografie       : Sturla Brandth Grovlen

Muziek            : Tamar-kali

Vertolking       : Elisabeth Moss ; Odessa Young ; Michael Stuhbarg ; Johan Lerman ; Victoria Pedretti

Verenigde Staten                   ;                       2020                ;                       107 minuten

Trailer

Dit bericht werd geplaatst in Club Info, Film Nieuws. Bookmark de permalink .