ÖNDÖG

DONDERDAG 29 oktober 2020
———————————————-

In het kader van het MOOOV festival spelen we de Mongoolse film Öndög, winnaar van het Film Fest Gent verleden jaar.

Öndög betekent zoveel als “Het ei van de Dinosaurus” in het Mongools.

Regisseur Wang Quan’an behoort tot de zesde generatie van Chinese cineasten naast figuren als Jia Zhangke waarvan we eerder ‘Ash is the Purest White’ en Wang Xiaoshuai waarvan we ‘So Long, My Son’ speelden.

Het verhaal dat een krimi zou kunnen zijn is eenvoudig: een politiepatrouille rijdt ’s nachts door de steppe en komt plots het lijk van een naakte vrouw tegen. Wie is de dader ? Ware het niet dat we in Mongolië zitten en er plots een öndög of dat dinosaurus ei verschijnt.

Een politieagent moet er ’s nachts bij waken, maar om het groentje van het korps niet zomaar aan de wolven te voederen, krijgt hij gezelschap van een lokale herderin, samen met haar kameel. Zij heeft het verrassend genoeg druk druk druk, maar krijgt van de korpschef uiteindelijk niet echt de keuze. Iemand moet immers de politieagent bewaken.

De landschappen worden op meesterlijke wijze en zeer kleurrijk weergegeven en doen soms denken aan de films van Nuri Bilge Ceylan.

Het is de zevende film van Wang Quan’an, 8 jaar na ‘Tuya’s Marriage’ waarmee hij in 2007 de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn won.

Regie             : Wang Quan’an

Scenario        : Wang Quan’an

Fotografie    : Aymarick Pilarski

Vertolking     : Dulamjav Enkhtaivan (herderin) , D.Aorigeletu (herder)

Mongolië                              ;                      2019              ;                      100 minuten

trailer

Dit bericht werd geplaatst in Club Info, Film Nieuws. Bookmark de permalink .