THE MAN WHO SOLD HIS SKIN

DONDERDAG 7 oktober 2021
——————————————————————————

Kunstenaar Wim Delvoye zette in 2006 een enorme tatoeage op de rug van de Zwitser Tim Steiner en verkocht dat werk vervolgens voor veel geld aan een kunsthandelaar. De verkoop houdt in dat bij het overlijden van Tim de tatoeage wordt uitgesneden en aan de koper wordt bezorgd.

Dit verhaal inspireerde cineaste Ben Hania voor haar film die alvast de eerste Tunesische Oscar-nominatie in de wacht sleepte.

Haar verhaal gaat zo: ‘  Sam Ali is een jonge Syriër, gevoelig en impulsief, die naar Libanon vlucht, weg van de oorlog. Om verder naar Europa te kunnen reizen en met de liefde van zijn leven samen te kunnen zijn, accepteert hij zijn rug te laten tatoeëren door één van de meeste besproken hedendaagse kunstenaars ter wereld. Met een lichaam getransformeerd in een prestigieus kunstwerk zal Sam ondervinden dat deze beslissing alles behalve vrijheid betekent. ‘

Wat vond de gespecialiseerde pers van deze film ?

‘ Als mens is men niet welkom in Europa, als kunstwerk wel. Uit dat gegeven smeedde de Tunesische Ben Hania een onuitgegeven mix van kunst- en maatschappijkritiek. ‘

‘ Deze film heeft bijzonder veel te vertellen en doet dat messcherp. Het houdt dit land een spiegel voor. ‘

‘ Een bijzonder intrigerende film rond cruciale vragen als: wat betekent het om mens te zijn ? Is alles te koop ? Komt vrijheid sowieso met een prijs ?

Regie             : Kaouther Ben Hania

Scenario        : Kaouther Ben Hania

Vertolking     : Monica Belucci ; Yahya Mahayni ; Dea Liane ; Koen De Bouw

Tunesië ; Frankrijk ; België ;           2020               ;            104 minuten

trailer

Dit bericht werd geplaatst in Club Info, Film Nieuws. Bookmark de permalink .