THE MAURITANIAN

DONDERDAG 21 OKTOBER 2021

De film vertelt het waargebeurde verhaal van de Mauritaniër Mohamedou Ould Sladi die door de Amerikaanse regering werd opgepakt twee maanden na de aanslagen van 9/11, wegens vermeende banden met  Bin Laden, en zonder enige vorm van rechtspraak gevangen werd gezet in Guantánamo Bay op Cuba, waar hij gevangen werd gehouden van 2002 tot 2016.

Net wanneer hij alle hoop dreigt te verliezen vindt hij bondgenoten in de idealistische advocaat Nancy Hollander die alles over zich heen kreeg wanneer zij besloot de verdediging van de gedetineerden in Guantánamo op zich te nemen – vice president Dick Cheney vond zelfs dat terroristen geen ‘gewone‘ verdediging verdienden – en haar assistent Teri Duncan.

Ze worden tegengewerkt door de militaire aanklager Stuart Couch, die zich voorbereidt om de doodstraf te eisen.

In het eerste uur volgt MacDonald de regels van het rechtbankdrama vrij trouw, maar dan evolueert de film meer en meer in de richting van een politieke thriller.

‘The Mauritanian‘ is hard en zacht, wreed en gevoelig, beestig en humaan en het is dan ook niet te verwonderen dat hij nog een tijdje blijft nazinderen, vooral als we weten dat tot op de dag van vandaag de omstreden gevangenis nog steeds niet is gesloten en er nog steeds zo’n 40 mensen gevangen worden gehouden.


Regie               : Kevin Macdonald

Scenario         : Gebaseerd op het boek van Mohamedou Ould Sladi

Vertolking       : Tahar Rahim ; Jodie Foster ; Shailene Woodley ; Denis Ménochet ;

                          Benedict Cumberbatch ; Zachary Levi

Muziek            : Tom Hodge

Fotografie       : Alwin H. Küchler

Verenigde Staten / Verenigd Koningkrijk     ;           2021                ;           129 minuten

trailer

Dit bericht werd geplaatst in Club Info, Film Nieuws. Bookmark de permalink .