UNDINE

DONDERDAG 28 OKTOBER 2021

Het begint met het einde : een relatie loopt op de klippen, op een terras in Berlijn een man en een vrouw drinken er koffie. ‘Als je mij verlaat, moet ik je doden. Dat weet je toch?’

Hij kiest voor zijn vrouw maar had beter moeten weten, want zij heet Undine en is een waternimf, zij ontmoet een nieuwe man, een duiker, waar ze een passionele liefde mee beleeft.

Welk verhaal is dit: een Love Story, een mooi liefdesverhaal, een middeleeuws liefdesverhaal waarbij het water te diep was?

Een ondine of undine is een mythologische waternimf. Ze verschijnen ook in de Europese folklore als elfachtige wezens. Bijzonder is dat de ondine geen ziel heeft. Door een mens te huwen, konden ondines een ziel winnen en een kind baren.

Onze Undine is geschiedkundige en geeft rondleidingen in het stadsmeuseum over de urbanisatiehistoriek van Berlijn onder de DDR en nu.  Ze is juist verlaten en verraden geweest door ene Johannes.

Volgens de mythe moet ze zich nu wreken op hem, hem doden. Ze weert zich tegen die mythe, ze wil niet terug naar het water, naar het woud, naar het meer.

Ze wil liefhebben.

Undine is een volgende prachtige film van de duitser Christian Petzold na ‘Barbara’ in 2012, ‘Phoenix’ in 2014 en ‘Transit’ in 2018.

Regie               : Christian Petzold

Scenario         : Christian Petzold

Vertolking       : Paula Beer ; Franz Rogowski ; Myryam Zaree ; Jacob Matschenz

Fotografie       : Hanz Fromm

Duitsland, Frankrijk   ;           2020                ;           91 minuten

trailer

Dit bericht werd geplaatst in Club Info, Film Nieuws. Bookmark de permalink .