The French Dispatch

DONDERDAG 16 DECEMBER 2021

In The French Dispatch brengt regisseur Wes Anderson ons naar het Franse stadje Ennui-sur-Blaisé van waaruit hoofdredacteur Arthur Howitzer (Bill Murray) een tijdschrift uitbrengt voor de lezers thuis in Liberty, Kansas. Het is bij testament vastgelegd dat The French Dispatch ophoudt te bestaan bij het overlijden van zijn hoofdredacteur. Wanneer dat onverwacht gebeurt, volgt nog één nummer.
Vanaf het begin is het duidelijk : Howitzer is dan wel een bedrijfsleider, in de eerste plaats is hij vooral een hoofdredacteur met een hart voor journalistiek. 

Na een kennismaking met het Franse dorp - waarbij de clichés niet geschuwd worden – volgen drie uiteenlopende journalistieke verhalen en een epiloog.
 
Doorheen de film herkennen we de stijl die Wes Anderson ook gebruikte bij The Grand Budapest Hotel, met zelfs een stukje animatiefilm om het geheel compleet te maken. Het visuele neemt bij momenten zo’n enorme vaart, dat je er als kijker naar verlangt om het beeld af en toe even te kunnen bevriezen. 

Wat de casting betreft, lijkt het alsof heel Hollywood stond aan te schuiven om te kunnen samenwerken met Anderson: Bill Murray, Benicio del Toro, Elisabeth Moss, Frances McDormand, Adrien Brody, Willem Dafou, Kate Winslet en (de onvermijdelijke) Timothée Chalamet zijn maar enkele namen. 
 
Na afloop blijft er misschien niet veel hangen en wereldschokkende thema’s zijn ook niet meteen aan de orde. Het is vooral de vorm die bijna gans de tijd voor een heerlijke glimlach op je gezicht zorgt. 
 	         
Regie en scenario    Wes Anderson
Vertolking        Bill Murray, Benicio del Toro, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Frances McDormand, Adrien Brody, Timothée Chalamet            
Verenigde Staten/Duitsland    –108’-2021 
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .