SPENCER

DONDERDAG 13 JANUARI 2022

« Een fabel, gebaseerd op een waargebeurde tragedie » : zo beschrijft regisseur Pablo Larrain zijn film over prinses Diana. De film speelt zich af tijdens de kerstdagen begin jaren negentig op het landgoed van de Queen in Sandringham. Het huwelijk tussen prins Charles en Lady Di is op dat moment , op z’n zachtst gezegd, wat bekoeld. Ze beseft dat het huwelijk niet meer te redden valt, maar vreest tegelijk de gevolgen die dit kan teweegbrengen.

Vanaf dan is het verhaal dat wordt verteld compleet verzonnen. Haar ongeluk-kige leven – met de daaruit voortvloeiende hallucinaties – gaat gepaard met een groot gevoel voor drama. Alleen tijdens de gesprekken met haar zoons wordt het beeld geschetst van de moeder die ze geweest moet zijn. De film zet niet alleen het beeld neer van een geliefde prinses, maar laat ook haar duistere kant zien zoals we die niet eerder in ‘de geschiedenis’ te zien kregen.

Wie de vertolking van Kristen Stewart in de rol van prinses Diana heeft gezien, zal het niet verbazen dat het woord ‘oscar’ valt. Stewart gaat volledig op in haar rol als Diana, wat nog benadrukt wordt door haar haast onherkenbare stem, haar accent en de getimede ademhaling tussen haar woorden door.

Spencer kan bezwaarlijk een biopic over Diana genoemd worden : de film vertelt eerder hoe een mens probeert te ontsnappen aan de verwachtingen en verplichtingen die de buitenwereld oplegt. En misschien maakte net dat de Prinses van Wales zo populair en bewonderenswaardig bij heel wat mensen: zij had het lef om te doen waar velen van dromen.             

Regie                                            Pablo Larrain

Scenario                                      Steven Knight

Vertolking                                   Kristen Stewart (Princess Diana), Jack Farthing (Prince Charles), Sally Hawkins (Maggie)

Verenigde Staten                   –                  111’                    –            2021 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .