BELFAST

Donderdag 10 maart

BELFAST

De negenjarige Buddy is gek op films en groeit op in de late jaren zestig in Belfast. Het is een turbulente periode voor het gezin uit de arbeidersklasse.
Buddy is getuige van een land waar grote chaos heerst. 

Die onrust stuwt het verhaal voort en bepaalt wat er met de personages gebeurt.

Intussen worstelen zijn ouders met het idee om Noord-Ierland definitief te verlaten en elders een nieuw leven te beginnen.

Regisseur Kenneth Branagh benadrukt vooral het samenhorigheidsgevoel in de wijk en de gezelligheid die jammer genoeg verdween doordat de bevolkingsgroepen tegenover elkaar kwamen te staan. De tijd dat er traangas, in plaats van muziek door de straten waaide is niet meer veraf.

De film wordt hoofdzakelijk verteld door de ogen van de kleine Buddy, een vrolijk kind dat ongedwongen op straat voetbalt en draken verslaat. Tussen die kinderavonturen voert Branagh de spanning langzaam maar zeker op. Zo blijken er in de wijk criminele figuren plots een roeping gevonden te hebben en ze dwingen de vader van Buddy dan ook partij te kiezen in het escalerende conflict tussen katholieken en protestanten.

Branagh weet zijn acteurs op een fijne manier te regisseren : er is Buddy, oprecht, wijs en naïef tegelijk, zijn ouders die voor verscheurende keuzes staan en de schitterende rollen van de grootouders, met verve gespeeld door Ciara Hinds en Judy Dench, allebei bedeeld met een oscarnominatie voor hun rol.

Zo slaagt Branagh er perfect in weemoed en nostalgie te transponeren naar een tijdperk en plaats die voor ons, kijkers, niet echt deeluitmaken van onze leefwereld.

______________________________________________________________


Regie & scenario : Kenneth Branagh

Fotografie : Haris Zambarloukos

Muziek : Van Morrison

Vertolkking : Jude Hill ; Caitriona Balfe ; Jamie Dornan ; Ciaran Hinds ; Judi Dench ;

Verenigd Koninkrijk ; 2021 ; 97 minuten

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .