WHERE IS ANNE FRANK ?

Donderdag 24 Maart 2022

In deze animatiefilm van Ari Folman wordt het wereldvermaarde dagboek van Anne Frank tot leven gewekt in het Amsterdam van nu.

Het initiatief voor de film kwam van het Anne Frank Fonds Basel, ooit opgericht door de vader van Anne. Zij gaven de opdracht aan Folman, die vervolgens een beroep deed op de Brusselse animatiestudio’s Purple Whale Films en Walking The Dog.

Ze zijn zeker in hun opzet geslaagd, want de animatie oogt fraai, de sfeer intrigeert en de toon  is warm en genereus.

Kitty, het denkbeeldige vriendinnetje van Anne Frank komt op magische wijze tot leven – in een prachtige filmscène . Verward start ze haar zoektocht naar Anne, niet wetende welk jaar het is of wat er met Anne en haar Joodse familie, ondergedoken voor de nazi’s, is gebeurd.

Op de vraag waarom hij besloot om een animatiefilm over dit onderwerp te maken, antwoordt regisseur Ari Folman het volgende : ‘ Simpel : ik heb ‘ Het Achterhuis ‘ herlezen. Ik had Anne Franks dagboek als tiener al eens gelezen, omdat het verplicht was op school, maar ik herinnerde me er niets meer van. Nu ik zelf pubers in huis heb rondlopen, vind ik het ongelooflijk dat een meisje van dertien dat boek heeft geschreven : het psychologische inzicht, de humor, het oog voor detail …. Ik denk dat Anne een groot schrijver had kunnen worden. ‘

Er zijn genoeg paralellen te trekken tussen dit verhaal en de huidige situatie in onze Westerse wereld en de vluchtelingenproblematiek en dit gegeven alleen maakt dat ‘ Where is Anne Frank ? ‘ een film is die niets aan actualiteit heeft ingeboet.

___________________________________________________________

Regie : Ari Folman

Muziek : Ben Goldwasser & Karen o.

België ; Frankrijk ; Luxemburg ; Nederland ; Israël

2012 99 minuten

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .