ONZE NATUUR

‘ Onze Natuur ‘. De film is een ambitieuze documentaire over de natuur in onze achtertuin.
Van het Zwin tot diep in de Ardennen : het is een primeur dat de natuur van België in beeld gebracht is op niveau van BBC Earth.

Het duo Pim Niesten en Dick Harrewijn  brachten met hun filmploeg honderden dagen en nachten door om in totaal maar liefst 1000 dagen video op te nemen. Dit levert spectaculaire beelden op en een adembenemende film; je zit als kijker als het ware midden in de natuur.

De rode draad van de documentaire is ‘ overleven ‘, die vanuit verschillende punten wordt benaderd en zo tot een beklijvend verhaal wordt gesponnen. De film toont scènes uit de natuur die nog ooit eerder werden gefilmd. Zo krijgen we het verhaal voorgeschoteld van de overwinnaars, de opportunisten, de uitvreters, de vechters, de slimmeriken, de bazen, maar evengoed het verhaal van de verliezers, van de soorten die we over een paar jaar misschien  iet meer tegenkomen.

Survival of the fittest dus, in zijn meest wrede en fascinerende vorm, in een landje waar op het eerste zicht niet echt ruimte lijkt te zijn voor die wilde natuur.

Naast Dirk Brossé, die voor de bijpassende muziek zorgde, komen we nog een bekende naam tegen, nl. Matteo Simoni, die – David Attenborough gewijs – de commentaar inspreekt. We laten hem even aan het woord : ‘ Ik hou zelf heel veel van natuurdocumentaires. Daardoor besef ik het belang van een voice-over maar al te goed. Als het goed gedaan is lijkt het alsof je samen met een vriend, zeg maar je eigen privé-gids, in de zetel zit. Ik ben alvast vereerd dat ik die verteller mag zijn en in ieders oor mag kruipen tijdens deze unieke film. ‘

Voor wie er, na het bekijken van deze film nog niet genoeg van heeft, hebben we goed nieuws, er volgt immers nog een zevendelige reeks op Canvas in het voorjaar 2023.

Regie               : Pim Niesten & Dirk Harrewijn
Muziek : Dirk Brossé
Voice-over      : Matteo Simoni
Productie        : Hotel Hungaria
België              :                       2022                :                       80 minuten

Dit bericht werd geplaatst in KALLIOPEE 2022-2023. Bookmark de permalink .