ADEM

Donderdag 25 november 2010

De jonge kerels Tom en Lucas zijn broers en ze lijden beiden aan dezelfde erfelijke ziekte (mucoviscidosis) die hun longen langzaam maar zeker sloopt.

Tom worstelt met zijn korte levensverwachting en hij hangt rond bij een aantal jongeren uit zijn buurt, die zich bezighouden met zaakjes die niet altijd het daglicht mogen zien.

In het ziekenhuis ontmoet hij Xavier, die aan dezelfde ziekte lijdt, maar die zich gedraagt als een echte atleet. Diens levenslust straalt af op Tom.

Dan overlijdt de broer van Tom tijdens een longtransplantatie. Hij is ontroostbaar, breekt met Xavier en met zijn liefje Eline, die hij in de kliniek heeft leren kennen, en keert terug naar zijn oude vrienden.

Maar op een dag kruist hij weer het pad van Xavier , die hem zijn levenslust teruggeeft.

Zeker geen luchtig en licht verteerbaar onderwerp, maar toch slaagt regisseur Hans Van Nuffel erin een film af te leveren die niet melig is en ook niet mikt op een goedkoop melodramatisch effect, mede dankzij de sterke vertolkingen die de karakters een overtuigende menselijkheid meegeven.

Adem is dan ook een romantische, grappige , meeslepende en hartverscheurende film over weinig hebben en niets willen missen.

Regie: Hans Van Nuffel
Scenario: Hans Van Nuffel & Jean-Claude Van Rijckegem (tevens Producent)
Fotografie: Ruben Impens
Muziek: Spinvis
Vertolking: Stef Aerts ; Wouter Hendrickx ; Anemone Valcke ; Marie Vinck ; Rik Verheye

België/Nederland     |     2010     |     98 minuten

Dit bericht werd geplaatst in Club Info, Film Nieuws. Bookmark de permalink .